4 Mayıs 2018
Sayı: KB 2018/18

Tek çıkış yolu devrimci sınıf hareketi
Saray çetesi yönetemiyor, burjuva muhalefet aciz!
İstanbul’da 1 Mayıs coşkusu: Yaşasın 1 Mayıs!
İzmir’de on binler 1 Mayıs’ta Gündoğdu’daydı
Ankara’da baskı ve engellere rağmen kitlesel 1 Mayıs
Gebze’de 1 Mayıs
Bursa’da 1 Mayıs mitingi: Güzel günler göreceğiz!
Kayseri’de coşkulu ve sınıfın damgasını vurduğu 1 Mayıs!
Türkiye’de her yer 1 Mayıs!
Kürdistan’da 1 Mayıs kutlamaları
Devrimci miras yaşatmak, daha ileriye taşımakla mümkündür!
Avrupa’da kitlesel 1 Mayıs kutlamaları
Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs!
Almanya’da işyeri işçi temsilcilikleri seçimleri
“Üniversiteme dokunma” eylemleri üzerine...
Denizler’in yolu devrime çıkar!
Bataklık
Dünyanın en güzel serçesi
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Türkiye’de her yer 1 Mayıs!

 

1 Mayıs Türkiye’nin dört bir yanında eylemler ve mitinglerle geçti. İşçi ve emekçiler, özelleştirmeler, OHAL rejimi, kirli savaş politikaları, sosyal ve ekonomik yıkım saldırıları başta olmak üzere kapitalizmin yarattığı pek çok soruna karşı taleplerini haykırdılar. 1 Mayıs’larda polisin yoğun ablukası dikkat çekerken, polis kitlelere yönelik keyfi arama dayatmaları ve baskılarda bulundu.

Zonguldak

Zonguldak’ta 1 Mayıs ilk olarak Çaycuma ilçesinde Cumhuriyet Meydanı’nda kutlandı. Mitingde Eğitim Sen Çaycuma Şube Başkanı Gökhan Taner Günsan bir konuşma yaptı. Çekilen halayların ardından merkezdeki mitinge geçildi.

Saat 13.00’te İstasyon alanında toplanıldıktan sonra madenci anıtının bulunduğu meydana doğru yürüyüşe geçildi. Binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte özelleştirme karşıtı sloganlar dikkat çekti. Meydanda gerçekleştirilen mitingde Genel Maden İşçileri Sendikası Başkanı Ahmet Demirci ve Demokrasi Platformu adına konuşmalar yapıldı.

Eskişehir

Eskişehir’de şeker fabrikası önünde yapılacak miting için Büyükşehir Belediyesi Opera Binası önünde toplanıldı. CHP’li milletvekili ve belediye başkanlarının da katıldığı, Türk-İş’in düzenlediği mitingde şeker fabrikalarının özelleştirilmesine karşı sloganlar ve tepkiler öne çıktı. Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşün ardından şeker fabrikası önünde miting yapıldı. Mitingde Şeker-İş Şube Başkanı Hamit Dokuzlar şeker fabrikalarının özelleştirilmesine tepki gösteren bir konuşma yaptı.

Kırklareli

Lüleburgaz’da düzenlenen 1 Mayıs’ta da temel gündem Alpullu Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi olurken, OHAL ve KHK düzenine, grev yasaklarına karşı tepki öne çıktı. Türk-İş’e bağlı sendikalardan Petrol-İş, Kristal-İş ve Şeker-İş’in yoğun katılımının yanı sıra DİSK ve KESK’e bağlı sendikaların yer aldığı miting için eski hükümet konağı önünde toplanıldı, buradan Kongre Meydanı’na yürüyüş gerçekleştirildi.

Edirne

1 Mayıs, Atatürk Bulvarı üzerinde toplanıldıktan sonra, Saraçlar Caddesi üzerindeki alanda gerçekleşen mitingle kutlandı. Mitingde konuşma yapan Tes-İş Edirne Şube Başkanı, OHAL koşullarına dikkat çektiği konuşmasında, “Sanayimiz, derelerimiz, havamız, suyumuz, toprağımız, ormanlarımız için alanlardayız. Emeğin giderek değersizleştirildiği, insancıl çalışma koşullarının yok edildiği, iş cinayetlerinin arttığı, yanlış enerji tercihleri ile ülkenin geleceğinin karartıldığı, çevre duyarsızlığı ile yaşam alanlarımız kirletildiği için, meslek itibarsızlığına, işsizliğe, yoksulluğa karşı çıkmak için alanlardayız” vurgusu yaptı. Konuşmalar sonrasında müzik eşliğinde halaylar çekilerek miting coşkuyla devam etti.

Manisa

Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen miting için Sultan Camii önünde toplanıldı. Sendikalar, siyasi parti ve kurumların yer aldığı yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Mtingde Gıda-İş İzmir Bölge Temsilcisi Gürsel Köse konuşma yaptı.

Muğla

1 Mayıs, Menteşe ilçesinde Atatürk Stadyumu altındaki alanda düzenlenen mitingle kutlandı. “İnsanca, özgürce, kardeşçe yaşam” şiarıyla düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı mitingde “Faşizme karşı omuz omuza!”, “OHAL kaldırılsın!”, sloganları sıklıkla atıldı.

Aydın

Söke ilçesindeki Hükümet Meydanı’ndaki kutlamaya sendikal haklarına sahip çıkarak mücadelelerini sürdüren SİBAŞ işçileri damga vurdu. İşçiler “Sendika kıyım getirdi ama birlik zafer getirecek” yazılı “direnİŞÇİ” imzalı pankart taşırken, eylemde sık sık “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “SİBAŞ işçisi direnişin simgesi” sloganları haykırıldı. Burada düzenlenen eylemin ardından merkezdeki mitinge geçildi.

Sivas

1 Mayıs Mevlana Meydanı’nda gerçekleşen mitingle kutlandı. Yüzlerce kişinin katıldığı miting öncesinde Ethembey Parkı yakınında toplanılarak meydana yürüyüş yapıldı. 1 Mayıs Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada, “Özgür, demokratik Türkiye” istemi dile getirilerek, karanlığa karşı aydınlık, baskıya karşı direniş, adaletsizliğe karşı adaleti savundukları vurgulandı. CHP adına yapılan konuşmanın ardından coşkulu halaylar çekildi.

Çorum

DİSK ve KESK’in çağrısıyla Pir Baba Çamlığı önünde toplanan yüzlerce kişi, Gazi Caddesi’nden yürüyerek Hürriyet Meydanı’nda miting gerçekleştirdi. Miting yapılan açıklamanın ardından türküler, marşlar ve halaylar eşliğinde sona erdi.

Rize

Fındıklı’da düzenlenen 1 Mayıs yürüyüşünde doğanın, çevrenin talan edilmesi, kamu kaynaklarının ve kuruluşlarının sermayeye peşkeş çekilmesi protesto edildi. Ayrıca merkezde de 1 Mayıs mitingi düzenlendi. Sendikalar, siyasi partiler ve kurumların yer aldığı miting “İnsanın, emeğin ve doğanın sömürülmesine ‘Hayır’” şiarıyla gerçekleştirildi.

Samsun

İlkadım ilçesinde gerçekleştirilen mitinge binlerce kişi katıldı. Farklı yerlerde toplanılarak yürüyüşle Cumhuriyet Meydanı’na ulaşıldı. Meydanda yapılan konuşmaların ardından halaylarla 1 Mayıs kutlandı.

Ordu

KESK’in çağrısıyla Cumhuriyet Meydanı’nda miting düzenlendi. “Yaşasın 1 Mayıs!” sloganının sıklıkla atıldığı miting konuşmaların ardından marşlar ve türkülerle son buldu.

Giresun

Sendikalar, siyasi kurum ve derneklerin çağrısıyla, Osman Ağa Meydanı’nda düzenlenen miting için Debboy bölgesinde toplanıldı. Sloganlar eşliğinde Osman Ağa Meydanı’na yüründükten sonra 1 Mayıs kutlaması yapıldı.

Bartın

1 Mayıs bine yakın kişinin katılımıyla Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen mitingle kutlandı. Kemerköprü Meydanı’nda toplanılarak miting alanına yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşün en önünde Hema’da direnen işçiler yer aldı. Konuşmaların sonrasında miting müzik dinletisi ve coşkulu halaylarla noktalandı.

Antalya

Kaş’ta yapılan 1 Mayıs kutlamalarına yaklaşık 500 kişi katıldı. Eğitim Sen, Eğitim-İş, CHP, Kaş Kadın Platformu ve Kaş Çevre Platformu tarafından organize edilen kutlamalara HDP ve Birleşik Haziran Hareketi de katıldı. Kaş Yarımada Kavşağı’nda başlayan yürüyüş, Emin Erdem Parkı’nda Grup Promete konseri ile sona erdi.

 

 

 

 

Yandaş sendikaların 1 Mayıs’ı: AKP’yi selamladılar

 

Yandaş sendikaların düzenlediği 1 Mayıs eylemleri, gerici-şoven atmosferde gerçekleşti.

Seçim gündemi üzerinden yapılan konuşmalarda da AKP ve şefi Tayyip Erdoğan’a selam gönderildi.

Hak-İş’in Adana’da düzenlediği mitingde önce İstiklal Marşı, ardından da Kuran-ı Kerim okundu. Miting programı folklor gösterisiyle devam etti.

1 Mayıs bildirisinin okunması, konuk konuşması ve Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şahin’in konuşmasının ardından, söz Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan’a bırakıldı.

AKP’nin taşeron işçilerine kadro yalanını parlatan Arslan, Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini sundu.

Memur-Sen ise bu yıl 1 Mayıs mitingini Kocaeli’de düzenledi. Kuran okuması ile başlayan miting programında, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın konuştu. “Kapitalizm, emperyalizm, onur, erdem, komprador, açlık” vb. kavramlar kullanarak ajitasyon çeken Yalçın, “16 Nisan’da neye ‘Evet’ dediğimiz biliniyor; 24 Haziran’da kime ‘Evet’ diyeceğimizi de biz biliyoruz” diyerek AKP’ye mesaj verdi.

Türk-İş’in Hatay’da düzenlediği 1 Mayıs mitinginde ise mehter marşları çalındı. Sermaye devletinin Efrîn’e yönelik saldırılarına destek açıklamaları yapıldı.

Mitingde konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay “Türk-İş önce Türkiye’nin yanında, sonra temsil ettiği işçilerin yanında. Çünkü Türkiye yoksa iş yok” dedi.

 
§